Produktai lakštams:
700 g miltų;
300 g šalto sviesto;
225 g šaltos grietinės;
2 šalti kiaušiniai;
žiupsnis druskos.
Produktai kremui:
0,75 l pieno;
7 tryniai;
250 g cukraus;
1 a. š. van.cukraus;
75 g miltų/ kukurūzų krakmolo;
400 g kambario temperatūros sviesto.
Planas.
1-a diena: užminkyti tešlą.
2-a diena: kepti lakštus.
3-ia diena: virti kremą, tepti lakštus.
4-a diena: puošti tortą.
Galimi dydžiai:
14 lakštų 20 cm
12 lakštų 22 cm
10 lakštų 25 cm
7 lakštai 28 cm
Miltus sumaišyti su druska ir berti ant stalo. Ten pat dėti tarkuotą šaltą sviestą ir dideliu peiliu kapoti iki smulkių trupinių. Į centre padarytą duobutę pilti šaltą grietinę bei kiaušinius ir toliau kapoti. Gautą masę surinkti į vieną didelį kamuolį. Jį keliasdešimt kartų stipriai trenkti į stalą, kol pasidarys elastingas ir vienalytis. Padalinti į smulkias dalis ir, apgaubus maistine plėvele, dėti į šaldytuvą pernakt.
Išimti gabaliukus iš šaldytuvo, po vieną dėti ant kepimo popieriaus ir plonai iškočioti. Lakštą subadyti šakute ir išpjauti apskritimą, kraštus palikti trupiniams. Po 15-20 minučių (tada kepant mažiau trauksis) kepti 200 laipsnių temperatūroje 6 min.
Kremą geriausiai gaminti iš vakaro. Užkaisti pieną. Dideliame dubenyje trynius ir cukrų išplakti iki baltumo. Kai pienas pradeda užvirinėti, į kiaušinių plakinį dėti miltų ir krakmolo mišinį. Paplakti. Gaunasi tiršta masė. Intensyviai maišant, palaipsniui ten supilti pieną. Viską perpilti atgal į puodą ir ant nedidelės kaitros kelias minutes maišyti, kol sutirštės. Atvėsus dėti kambario temperatūros sviesto gabaliukus, gerai išsukti. Uždengti plėvele ir leisti atvėsti.
Lakštus dėti pūslėta puse į apačią. Tepti kremu. Uždėjus naują lakštą, švelniai paspausti. Sluoksnius galima paįvairinti spanguolių uogiene. Tuomet reikia padaryti bortelius iš kremo, kad uogienė nenubėgtų.
Papuošimui naudoti sutrintus lakšto kraštelių trupinius.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą